Tinghusets historie strækker sig helt tilbage til året 1838 kort efter Nytorvs anlæggelse. Arkitekten bag husets florentinske renæssanceinspirerede design er Jørgen Hansen Koch, der senere blev direktør for Det Kongelige Kunstakademi og var en af tidens førende arkitekter. Tinghuset i Store Heddinge var det første i denne nye stil, men blev inspiration til mange rådhuse i provinsen, der blev opført over hele kongeriget efter enevældens fald i 1848.

 

På gamle billeder kan det tydeligt ses, at Nytorv har ændret sig i takt med tiden, men Tinghuset står altid der med sin klassiske facade og sætter prikken over i-et i Nytorvs design og charme. Men bag facaden har huset ikke altid fået den kærlige hånd, som ældre bygninger tit kræver. Tinghuset blev fredet i 1977, men først i 2011 begyndte en gennemgribende renovering på husets indre. Ydersiden fik også en opdatering og dermed er Tinghuset parat til fortsat at stå som et af byens varetegn.

Oprindelig var husets funktion kombineret rådhus, tinghus og arresthus, men har i løbet af tiden også været brugt som retsbygning og på et tidspunkt har stueetagen været udlejet til privat bolig. 

 

Klik her for at se video fra Realdania om Tinghusets renovering.